De achtertuin, onze sauna en meer - Reisverslag uit Tornio, Finland van Margo Dickhout - WaarBenJij.nu De achtertuin, onze sauna en meer - Reisverslag uit Tornio, Finland van Margo Dickhout - WaarBenJij.nu

De achtertuin, onze sauna en meer

Blijf op de hoogte en volg Margo

04 September 2012 | Finland, Tornio

Hei!

Daar ben ik dan, in het mooie Finland! Na een hele lange reis op vrijdag van 2 vluchten, een overstap van 8 uur, bezoekje aan Helsinki (mooie stad!) en een heel klein vliegtuigje richting Tornio kwamen we dan eindelijk rond 22.30 uur aan. We waren even bang dat we niet meer zouden aankomen op de campus want we kwamen aan op Kemi/ Tornio en het was er uitgestorven en de taxi kwam maar niet… Toch aangekomen in een donker dorpje waar de kleine Maria (onze directeur) stond te wachten. We kregen ons huisje, een heel lang verhaal waar niemand wat van heeft onthouden (vermoeidheid!) en toen konden we eindelijk naar bed.

Ik woon in een huisje met Julia, een ander Nederlands meisje van SPH, Marije en 2 Poolse meiden, Martha en Johanna. Het is een beetje passen en meten maar uiteindelijk is het wel leefbaar met z’n 5en in een klein huisje van 2 2-persoons kamers en een bed in de woonkamer. De keuken is vrij uitgebreid, de wc ook, en de badkamer heeft een sauna. Het zijn 4 huisjes op een rij en we hebben een grote achtertuin waar we vaak met zn allen zitten om een vuurtje of zoiets te maken.

In het weekend kwamen elke dag wel een paar mensen aan, dat was makkelijk want dan hoef je elke keer maar een paar namen te onthouden! Bovendien vormt zo er makkelijk een groep waarin iedereen elkaar nodig heeft. We zijn uiteindelijk met 17, 5 Nederlanders, 4 Spanjaarden, 2 Deense, 2 Poolse, 2 Duitsers en 2 Noren. Heel gek al die verschillende taaltjes en snap er echt de ballen niet van. Maar gelukkig kan iedereen redelijk Engels en kunnen we elkaar zo toch verstaanbaar maken .

Maandag ochtend begonnen de lessen! Met de hele bubs bewogen wij ons om 10.40 uur richting Joentalo (restaurant van de school) om te lunchen. De lunch bestaat hier uit warm eten en dus begonnen we onze dag lekker met een bordje gebakken aardappels, gehaktbal en wat sla. Toen was er een soort van opening van het jaar met ‘alle’ studenten en docenten van het jaar, nja dat waren er in totaal met ons erbij ongeveer 100… Daarna gingen we naar ons eigen lokaal met Eeva [Ewa] en kregen we heel verhaal over wat we gaan doen en hoe alles er uit gaat zien! We zijn naar de Meijerie gelopen, een soort scouting gebouw aan de rivier/ meer waar we aan zitten, een hele mooie plek! Hier gaan we ook veel les hebben en liggen alle spullen opgeslagen in stallen. Na deze rondleiding kregen we nog een rondleiding van 2 van de 4 tutor studenten over de rest van de Campus. Er is een klein zwembad, een washok, heel veel andere appartementen en verder een hele gezellige sfeer. ’s Avonds wilden we eindelijk eens onze sauna in het huisje gaan uitproberen maar helaas zijn we er nog niet helemaal achter hoe hij werkt, van veel warmer dan 20 graden werd het niet… De sauna bij ons buurhuisje van de boys aangezet en daar lekker zitten zweten, heeeeeerlijk! Toen we net uit de sauna kwamen en een stap buiten zette was iedereen hysterisch aan het rondrennen en aan het schreeuwen dat het Noorderlicht te zien was! Wauw wat was dat gaaf om te zien, zo apart! Alle camera’s werden uit de kast getrokken en we hebben het hele terrein afgerend. Het is heel vreemd want het verplaatst en veranderd de hele tijd.

Vandaag hadden we onze eerste task. In groepjes van 3/4 moesten we de stad gaan verkennen door middel van een aantal opdrachten. We moesten verschillende foto’s maken met bepaalde onderwerpen. Daarnaast was het natuurlijk belangrijk dat je de mensen goed leerde kennen. Ik was samen met de verlegen Spanjaard Ramon die nauwelijks Engels kan en Tuva uit Noorwegen. Een leuke meid die ik eigenlijk nog niet zo goed had leren kennen, maar bij deze dus wel . Van ons avontuur hebben we een powerpoint moeten maken en die gaan we morgen allemaal aan elkaar laten zien.

Kortom, zoals jullie denk ik wel kunnen lezen ga ik me wel vermaken. We zitten vlak bij de grens van Zweden, wat ook heel gek is. Even naar Zweden wandelen! En we hebben het hele tijd over wat we allemaal in onze Back garden hebben… De school, een heel mooi meer, de Ikea (hell yeah!!), eekhoorntjes, de supermarkt, een zwembad en een sauna is ons eigen huis! Ik ben benieuwd wat er nog bij komt… Oja! Vandaag fietsen! Bij een tweedehands winkel in Tornio hebben we allemaal een fietsje gekocht die we aan het einde weer voor de helft kunnen terug verkopen. Goede deal lijkt mij! Ik heb zo een chille fiets, het liefst neem ik hem mee naar Nederland… Hij was slechts 80 euro, dus eigenlijk 40, echt heel bizar en zo fijn!

Voor nu lijkt me dit wel even een lang genoeg verhaal. Eind van de week gaan we al Kayakken en is mijn verjaardag! Dus er zal snel een nieuw verslag volgen.

Kusjeeeeeeeees!

• 04 September 2012 - 19:42

Janneke:

Jeeeetje wat klinkt dat goed! Ik zou best met je willen ruilen :) Heel erg veel plezier de komende dagen, en komen er binnekort ook foto's? Ben benieuwd naar al die mooie plekken :)

• 04 September 2012 - 20:45

Vita:

Hee MArgootje! klinkt echt super goed hoe je het daar hebt, alleen wel weinig privacy lijkt mij maar daar zul je nog wel iets op vinden daar ga ik vanuit. Iig ben ik super jaloers dat je het noordelicht hebt gezien (is een van mijn levensdoelen ghihi) en op je cheap en chille fiets, dat wil ik ook wel! Verder is het misschien nog een leuke mededeling dat ik dit vanuit jouw kamer typ op mijn brandnew notebook ^^ jaja vele nieuwe stappen ook voor mij deze dagen, al zijn deze miss wat kleiner dan die van jou...iig een hele fijne tijd en ik blijf je volgen tussen de bedrijven hier door! Lieeeeefs

• 04 September 2012 - 21:30

Pien:

Wauw Margo nu al het noorderlicht gezien! :D Het klinkt echt super allemaal, zelfs een eigen sauna, haha!

X Pien

• 04 September 2012 - 23:25

Yvette:

Hee lieve Margo!

Wat een leuk bericht van jou! Het klinkt echt heel relaxt en goed allemaal.
    Zoveel leuke dingen en aardige mensen. Hopelijk klinkt het goed tussen jullie in het huisje!
    Geniet ervan en heel veel plezier!

Veeeeeel liefs Xxx

• 05 September 2012 - 07:50

Has Van Cuijk:

Eej Margot,

Leuk berichtje uit Finland (waar ik ook een aantal keren geweest ben). Maar wat voor studie ga je daar doen?

Have fun,
    Has

• 05 September 2012 - 09:53

Annelies:

zal volgende keer een keer klikken, maar hij werd niet ziichtbaar toegevoegd.......